Wskazówki, które pomogą Ci zostać najlepszym szefem kuchni
3 min readJedną z najtrudniejszych rzeczy do opanowania w gotowaniu jest nauka pieczenia.
Pieczenie wymaga czasu, cierpliwości i praktyki. Spróbuj skorzystać z tych wskazówek, które pomogą Ci nauczyć się piec lub stać się lepszym piekarzem. Jeśli będziesz trzymać się tych wskazówek i je przećwiczyć, powinieneś być w stanie z łatwością upiec chleby, ciasta i ciastka.Aby uzyskać najpiękniejsze domowe ciasteczka z kawałkami czekolady, nie dodawaj wszystkich kawałków czekolady do mieszanki! Zaoszczędź około jednej czwartej tego, czego wymaga twój przepis, dopóki wszystkie ciasteczka nie zostaną ułożone na blasze do gotowania, a następnie dodaj je równomiernie na wierzchu ciasta, aby stworzyć idealne ciasteczka z kawałkami czekolady, wyglądające jak piekarnie!Zrób wywar w dużych ilościach. Wywar można stosować w wielu różnych przepisach. Jeśli raz zrobisz dużą porcję, łatwo ją przechować do późniejszego wykorzystania. Po prostu włóż go do torebek, które można zapieczętować. Włóż go do zamrażarki i rozmroź, gdy będziesz go potrzebować.Jeśli uważasz, że kawałek jedzenia, który zamierzasz ugotować, nie wygląda dobrze lub może być zepsuty, zawsze zachowaj ostrożność i wyrzuć go. Lepiej stracić kilka dolarów, niż kosztować kolejne kilka tygodni od zatrucia pokarmowego.Umieść sól na desce do krojenia. Cięcie ziół na desce do krojenia może być trudne. Mają tendencję do chodzenia wszędzie. Aby temu zapobiec, zanim zaczniesz, posyp deskę do krojenia odrobiną soli. To zadziała, aby zapobiec ich przesuwaniu się.Doprawiając sałatkę, dodaj niewielką dawkę oliwy z oliwek oprócz naturalnej soli morskiej. Pomoże to nadać sałatce chrupiący wygląd nawet po dodaniu sosu. Utrzymywanie sałatki tak chrupiącej, jak to możliwe, zapewni uczucie świeżości po spożyciu.Posypywanie mąką formy do pieczenia wymaga wielu przepisów.
Jest niezbędny do pieczenia, ale pozostawia nieatrakcyjną białą powłokę na boku ciasta.
Zmień trochę przepis i użyj suchej mieszanki do ciast zamiast mąki. Nieatrakcyjny biały osad z boku ciasta zniknie.Jeśli gotujesz makaron, upewnij się, że nie wkładasz zbyt dużo do garnka. To nie spowoduje całkowitego ugotowania jedzenia i będzie smakować bardzo surowo i gęsto. Staraj się ograniczać ilość makaronu, który wkładasz do garnka, aby zmaksymalizować smak i jakość.Aby gotować zdrowiej, spróbuj zastąpić wysoko wyrafinowane produkty pełnoziarnistymi alternatywami podczas pieczenia. Wzbogacona biała mąka i inne rafinowane produkty zbożowe mają niską wartość odżywczą. Nawet zastąpienie części z nich naturalnymi produktami pełnoziarnistymi poprawi zdrowotność gotowego dania. Zapoznaj się ze wskazówkami dotyczącymi pakowania w celu uzyskania konkretnych zamienników; produkty pełnoziarniste nie zawsze zastępują rafinowane w stosunku 1:1.Nie zapomnij wyczyścić grilla przed jego użyciem, szorując powierzchnię grilla szczotką drucianą, gdy się nagrzewa. W ten sposób usunięta żywność i tłuszcz ulegają spaleniu. Nagromadzona żywność na grillu nie dodaje smaku mięsu, ale sprawia, że świeża żywność znacznie łatwiej przywiera do metalu.Chociaż pieczenie wiąże się z wieloma zawiłościami, korzystanie z tych wskazówek powinno pozwolić Ci zostać doskonałym piekarzem. Nie ma wątpliwości, że pieczenie to trudna do opanowania umiejętność gotowania. Nie spiesz się więc i nie zniechęcaj się drobnymi niepowodzeniami. Przećwicz te wskazówki, a w końcu osiągniesz perfekcję.